Prejecte NINAM

Projecte NINAM és la plataforma permanent d’estudi dels cetacis a Catalunya i a la conca nord-occidental de la Mediterrània, i opera bàsicament a l’entorn del Parc Natural del Cap de Creus, amb port base a Roses. Des de l’any 2004 desenvolupa tasques de control i identificació de les espècies de cetacis del Cap de Creus i col·labora amb els ornitòlegs del Parc Natural per a detectar la presència de diverses aus marines a la zona pelàgica.

Projecte NINAM proposa el xàrter científic a bord de la nau d’investigació, el catamarà Dzul Haa, com a manera d’apropar el seu treball de camp a tots. Estan obertes a totes les persones interessades en la participació en primera persona en una investigació de cetacis i ocells marins a la zona del Cap de Creus.

NINAM és l’acròstic format pel nom de cinc dofins mulars amb els que van treballar molt de temps: Nica, Inuk, Nereida, Anak i Moaña. Un homenatge als quals, captius, mai no podràn tornar a veure el mar.

Des del Projecte NINAM s’aconsella:

Tingueu en compte el propòsit de l’observació abans de planificar-la. Tant Cetacea com Depana, associacions conservacionistes, es dediquen a la foto identificació, fotografiant les aletes dels cetacis per fer un seguiment dels individus.

Un cop identificada l’espècie i registrant les coordenades, dia i hora de l’albirament i enviant un correu a Cetacea amb les dades de contacte, podem col·laborar amb ells.

Respectant la normativa sobre sorolls estridents, es recomana fer soroll amb el winch per advertir la nostra posició a l’animal.

Necessitem un cronòmetre per rastrejar les apnees. L’escurçament d’apnees i canvis de rumb sobtats, són un senyal de destorb pel rorqual. Si veiem al rorqual de costat (marca clara a la galta o aleta pectoral visible) sense seguir un patró fix d’apnees i rumbs és senyal d’alimentació.

Per poder escoltar els sons dels cetacis es recomana mantenir converses en veu baixa o silenci.

Quan els dofins se’n van repetides vegades, és un signe de destorb. Si desapareixen 2 o 3 minuts, és una apnea profunda. Una natació ràpida, la respiració sincronitzada, salts i direcció definida o circular són senyals d’alimentació dels dofins. En aquest cas, es recomana gaudir de l’observació sense intervenir. Es recomana limitar els albiraments a 15 minuts.