A Port Torredembarra “ens posem a l’armilla salvavides”

Salvament Marítim ha posat en marxa aquest estiu una campanya a les Xarxes Socials per fomentar l’ús de l’armilla salvavides quan es navega o es practiquen esports nàutics i a la qual ens hem sumat des de Port Torredembarra. 

Agrupats sota el hashtag # CampañaPonteElChaleco, es publiquen consells a través de Twitter (@salvamentogob) i Facebook (www.facebook.com/salvamentomaritimo.es), per tal de conscienciar sobre la importància de l’ús de l’armilla a l’hora de reduir els accidents.

Cada estiu, més de 10.000 persones (més de 80 al dia) es troben en una emergència al mar.

Navegació en embarcacions d’esbarjo, pesca esportiva, planxa de vela, kitesurf, surf, esquí aquàtic, passejos en motos nàutiques; El nombre de persones que practiquen aquestes activitats al mar augmenta enormement a l’estiu i les emergències es disparen.

Per aquest motiu, i amb l’objectiu de reduir les situacions d’emergència, Salvament Marítim està reforçant la difusió de la cultura de seguretat en xarxessocials-un canal que permet assolir de manera directa al públic interessat en les activitats nàutiques, a més de la interacció amb ell.

A més de la #CampañaPonteElChaleco també es donen tota mena de consells d’actuació i normes de seguretat que s’etiqueten amb els hashtag: #SeguridadNáutica i #Verano2017.
Així mateix a la pàgina web de Salvament Marítim www.salvamentomaritimo.es/seguridadnautica/ s’ofereix la possibilitat de consulta de consells de seguretat en les activitats nàutiques.

Més de la meitat de les urgències són el recorregut recreatiu

La majoria d’embarcacions assistides durant l’estiu per Salvament Marítim són embarcacions d’esbarjo. El 2016 van ser 1502, el 69% del total.

En els últims quatre anys, l’assistència a aquest tipus d’embarcacions ha anat augmentant. El 2016 es va registrar un augment del 8% respecte a l’any anterior. Catalunya i les Illes Balears són les comunitats autònomes on es realitza més assistència a embarcacions d’esbarjo.

L’incident més habitual en la nàutica d’esbarjo és “vaixell a la deriva”, seguit de varades, vies d’aigua, bolcades i incendis.

Cal tenir en compte que l’ús de l’armilla salvavides a bord, per part de tots els tripulants i en tot moment; Minimitza la taxa d’accident en cas que el vaixell estigui involucrat en qualsevol tipus d’emergència.

Ahir hi va haver una emergència que va servir d’exemple. Un vaixell de vela va pujar contra les roques de Vinaròs. Els seus dos tripulants (una dona de 80 anys i un home de 40) van caure al mar i van acabar sobre les roques. Immediatament es van mobilitzar els mitjans de rescat marítim: Helimer 205 i Salvamar Achernar.

Al principi es va acordar realitzar l’evacuació des de l’aire però una onada va tornar a arrossegar a la dona a l’aigua, i van haver de ser rescatats de forma immediata per una embarcació del servei de platges.

Van ser traslladats a la platja i allí els serveis de salut van confirmar que els dos mariners estaven il·lesos. Ambdós portaven la armilla salvavides, en cas contrari, el final podria haver estat diferent.

Es cau al mar des de terra

D’altra banda en el cas d’activitats com la pesca des de costa o penya-segats es recomana utilitzar sempre armilla salvavides, ja que en cas de caiguda al mar permet mantenir-se sense esforç i ser localitzat més fàcilment.

Convé ressaltar que en l’estiu de 2016 es va tenir constància de la caiguda de 89 persones des de terra, de les que un terç van morir.

Per zones, la major part de les caigudes de la terra es produeixen a Galícia, Astúries i Canàries.

Finalment cal insistir que per evitar aquest tipus de caigudes, s’aconsella abans de res ser prudent i evitar comportaments temeraris.