Camps de dunes experimentals a la platja de la Paella de Torredembarra

El Grup d’estudi i protecció del ecosistemes catalans (Gepec) està desenvolupant una experiència pilot a la platja de la Paella de Torredembarra. Es tracta dels camps de dunes experimentals. En una de les parts de la platja, els membres de Gepec han repoblat la zona amb plantes autòctones que ja existien abans que l’acció de l’home acabés amb elles i, en l’altre, amb algues marines. Totes dues, de forma natural, ajuden a conservar les dresizeunes.

Les plantes i les dunes tenen una acció beneficiosa per al medi ambient. Algunes d’aquestes plantes, per exemple, absorbeixen l’excés de contaminants com el fòsfor i el nitrogen. Plantes i dunes també serveixen per allargar la vida de la platja. Elles redueixen l’impacte de fenòmens com les pujades marines, els vents o els temporals sobre l’estructura de la platja. En conseqüència, estalvia la despesa pública destinada a transportar i tornar a abocar la sorra per guanyar terreny al mar.

Tant les plantes com les dunes embelleixen la platja i són recursos naturals. Això sí, que estan amenaçats per l’acció de l’ésser humà. Per això és tan important respectar l’entorn. L’objectiu d’aquest projecte és formar un ecosistema dunar, tal com havia existit durant milers d’anys en aquesta platja -i en moltes altres- durant mil·lennis. Avui Torredembarra és una localitat pionera en la seva recuperació.

Per a més informació sobre aquesta o altres iniciatives de Gepec pots contactar amb ells a través del seu compte de FB, de la seva pàgina web, del telèfon 675.384.707.