Curs teòric-pràctic de Vela Llatina

El passat dissabte 24 de febrer va tenir lloc a port Torredembarra, el primer Curs teòric-pràctic de Vela Llatina organitzat per l’Associació de Gussiaires de Baix a Mar amb la col·laboració del Club Marítim Torredembarra i Port Torredembarra.11 inscrits van assistir al curs impartit per en Francesc Figuerola a l’Aula de Formació de Port Torredembarra, on van practicar amb una maqueta de bastiment de vela llatina elaborada per ell mateix, la Ca Calafell, inspirada en una altre den Manel Menut. La propera sessió tindrà lloc el dia 17 de març a bord de les barques Gabriel i Esperança amarrades a Port Torredembarra.

Qui som?
Gussiaires de Baix a mar és una associació cultural sense afany lucratiu. Els seus objectius són la difusió i salvaguarda del patrimoni marítim en general, així com la promoció de la navegació de caire tradicional en particular.

Què fem?
Els seus membres han recuperat l’ús de petites embarcacions de platja i les han convertit en el seu nexe d’unió. Restaurant-les, posant a punt els seus motorets, pintant-les i agrupant-les davant del Bloc han donat visibilitat de conjunt i han creat una icona per Baix a mar i per la platja de Torredembarra.

Què són els gussis?
Són barques petites que s’usaven com a auxiliars d’altres de més grans, com bous, mitjanes o cintes. També se’n servien els vells pescadors, els nansaires, els que anaven al calamar o a la femella. Les seves formes són com les d’un llaüt, però de dimensions més reduïdes, doncs la seva eslora no arriba als 20 pams. Tenen roda de proa alta, amb pinyol i sabateta i la forma del folre a popa sol ser més afuada que a proa, permetent així que en tornar a la platja els cops de mar no modifiquin el seu rumb. Paral·leles a la quilla disposen de dues escues que permeten assossar-los sense inclinacions damunt els pals i així facilitar la fusa. Atès que la nostra és platja de poca fondària i el rompent comença a l’Antina, formant colls prop de la platja, les barques torrenques es construïen amb la quaderna mestra oberta, altes de proa i molta rufa; amb la cinta arquejada. La secció per la quaderna dels gussis, i en general de qualsevol barca construïda a Baix a mar, és de fons pla, amb molt de pantoc amb els costats oberts
per obrir l’aigua en el moment de fusa i surar en un pam d’aigua. Antigament els gussis eren tots de fusta de la zona, descoberts i es propulsaven a rem i/o a vela. En cas d’anar a vela muntaven un pal al centre o a un quart de proa. En el primer cas el pal s’inclinava cap a proa i arborava una vela llatina, en el segon s’estintolava recte i solia muntar una llatina escapçada pel puny del car, una vela martell. Els gussis de l’associació són majoritàriament d’època tardana, la majoria cobertats i amb motor intern. En queden alguns de fusta però la majoria són rèpliques en fibra de vidre dels antics bastiments.

Secció de vela llatina i col·laboració amb el Port Torredembarra
Des del 2016 l’associació ha creat una secció de vela llatina i actualment són sis socis i tres bastiments els que en formen part. Un és el Barretet, que es troba a la platja i els altres dos, Gabriel i Esperança són dos llaüts de fusta que es troben al Port Torredembarra, en dos amarradors cedits pel port. Les condicions per amarrar són que es tracti d’un bastiment tradicional (bot, muleta, llaüt…) ar
borat amb vela llatina i de dimensions (més de 20 pams) i pes que dificultin la fusa a la platja. Preferiblement, es tracta d’embarcacions antigues, de fusta, recuperades pels seus propietaris. El Gabriel és un llaüt menorquí del 1959 i l’Esperança un bot platger català de Roses del 1969.