I Trobada de Vela Llatina Torredembarra

Amb motiu de la III Trobada de Vela Llatina de Calafell que es celebra el 3 de Juny d’enguany, la Secció de Vela Llatina de Torredembarra de la Associació de Gussiaires hem decidit organitzar a Torredembarra la que serà la I Trobada de Vela Llatina el dia 4 de juny 2017

Consistirà en l’arribada a Torredembarra d’uns 30 bastiments,de diferents eslores procedents de la III Trobada de Calafell, que s’aturaran com a mínim un dia, partint desprès rumb cap a l’Ametlla de Mar.

Durant el dia esmentat es duran a terme les següents activitats: arribada d’embarcacions al Port i a la platja on ès trauran de forma tradicional amb matxo o maquineta, exposició de vaixells tradicionals tant a la platja com al Port, mostra de bibliografia a Cal Bofill, passis cada hora del vídeo “Baix a Mar” a Cal Bofill, dinar de benvinguda a les tripulacions a la Confraria de Pescadors.

Qui som ?

Enguany hem creat una secció de Vela Llatina dins de l’Associació de Gussiaires de Torredembarra, incrementant en dos bastiments als dotze gussis existents.

Objectius:

Recuperar el patrimoni marítim: en la mesura de les nostres possibilitats de treball, gestió i econòmiques fer el possible per protegir el patrimoni nàutic, tant des del punt de vista material (embarcacions) com cultural (costums, tradicions etc.)

Transmetre l’art de la navegació Tradicional a vela

Dinamitzar
Per complir aquest objectius farem:

1. Divulgació del art de la navegació amb vela Llatina fent batejos de mar.

2. Organitzar i participar trobades com la que es proposa.

3. Treballs de recuperació de patrimoni marítim.

Trobada de Vela Llatina Torredembarra 2017

Torredembarra havia gaudit d’una considerable flota de bastiments aparellats amb vela llatina que es pot observar en nombrosos testimonis gràfics. Amb l‘arribada dels primers motors va començar el declivi de la vela fins a la desaparició total a mitjans anys vuitanta, quan tan sols un gussi encara arborava un drap llatí. L’Associació Gussiaires de Baix a mar actualment té una secció de vela llatina que recull les inquietuds dels seus membres i propietaris d’embarcacions interessats en el patrimoni marítim. La nostra associació junt amb altres entitats de municipis propers, proposen posar Torredembarra al mapa de la navegació tradicional dels Països Catalans amb l’organització d’una Trobada de Vela Llatina dins d’un calendari i ruta coordinada amb altres municipis costaners. Les embarcacions farien escala a Calafell, Torredembarra, Cambrils i l’Ametlla de mar, en diferents caps de setmana dels mesos de juny i juliol, de manera que bots, llaüts i barques vingudes d’arreu farien estada a la nostra localitat.

Objectius
1. Fomentar el respecte i la recuperació del patrimoni cultural marítim entre veïns i visitants.
2. Contribuir a un turisme actiu respectuós amb l’entorn.
Programa:
9:30h Fusa dels bastiments a la platja de Calafell i travessa fins la platja de Baix a mar, a Torredembarra.
11:30h Arribada a Torredembarra dels primers llaüts i barques provinents de Calafell que aniran navegant entre Baix a mar i el Port.
12:00h Treta de bastiments a la sorra amb la màquina on romandran assorrats fins després de dinar
14:30h Ranxo ofert als participants de les diferents barcades a l’envelat de Cal Bofill 17:00h Inici de la fusa i comiat dels bastiments. (Alguns rumb a Cambrils; d’altres farien estada al Port Torredembarra)