Ulleres de sol creades a partir de deixalles oceàniques.

pescaSón molts els petits hàbits que podem incorporar a la nostra vida quotidiana per aconseguir entaular un nou vincle amb el medi ambient. Tenir cura dels recursos és fonamental per realitzar un canvi en la relació que tenim amb el nostre entorn. Quan aquests canvis es donen a nivell global, l’impacte és molt més gran i pot significar un veritable pas en la direcció correcta per revertir la situació alarmar en què es troba avui el planeta.

Karun és una empresa xilena que es va fusionar amb Bureo, una empresa nord-americana, per crear un producte que té imprès en el seu ADN la capacitat de generar un espai on es creïn nous llaços. És per això que en aquest projecte, el focus no està posat tant en el lucre, sinó en combatre la contaminació marítima alhora que es ajuden a les comunitats costaneres a millorar la seva infraestructura i enfortir la seva educació ambiental. Al seu torn, les empreses conviden a tota la comunitat a participar d’aquest projecte a través del finançament col·lectiu.

En aquesta fusió, les dues empreses aporten el seu diferencial característic d’acord a una mateixa perspectiva de treball. D’una banda, Bureo és una empresa amb seu als Estats Units ia Xile. La mateixa està enfocada en la recerca de solucions per al problema de la contaminació. Aquesta empresa, mitjançant el programa Net Positiva, ofereix als pescadors locals punts de recollida de plàstic altament amigables i així Bureo rep matèries primeres reciclables i duradores.

Per la seva banda, Karun és una empresa d’ulleres creada a Xile i formada per persones que comparteixen els valors d’una forma de vida en harmonia amb el planeta. El seu enfocament està posat en la creació d’ulleres d’alta qualitat basats en la bellesa i el respecte per la natura i els seus habitants. Per a la realització dels seus productes, Karun rescata materials de la costa del Pacífic, el desert i els boscos natius de la Patagònia.

Les dues empreses pertanyen a l’ecosistema d’empreses certificades amb el Sistemes B, és a dir, són companyies que utilitzen el poder del mercat per donar solucions concretes a problemes socials i ambientals.

Una de les formes més perjudicials de contaminació mundial en l’oceà prové de les xarxes pesqueres. Una vegada que són usades pels vaixells, s’han d’estar a l’aigua durant setmanes, el que les converteix en un parany mortal per a milions d’espècies marines. Aquest fet és bastant alarmant ja que les xarxes representen el 10% de les escombraries oceànica total, la qual per any suma una quantitat de 8 tones.

Aquest problema va ser el que va mobilitzar a les dues empreses a fusionar-se en pos de pensar un projecte que reverteixi la situació. Si bé no és viable anar a l’oceà i ajuntar un per un aquests materials, hi ha una forma possible de generar un canvi. Per això, van decidir establir un vincle amb els pescadors convidant-los a que ells també s’involucrin en aquesta problemàtica.

Per això, es va crear un programa que estimula les comunitats costaneres de Xile. Aquest programa consisteix a donar un incentiu als pescadors perquè ells s’encarreguin del residu i el acumulin en punts de recol·lecció. Una vegada que s’ajunten les tones de plàstic, s’ajunta diners per cada quilogram. Aquests diners és administrat per la fundació L’arbre de Concepción per a programes d’educació ambiental relacionada a la cura dels oceans i per millorar la infraestructura de les comunitats.

Els que formen part del projecte confien que, per crear un producte de qualitat, cal treballar amb matèries primeres que la naturalesa lliuri de forma responsable. És per aquesta raó, que són els éssers humans els que s’han de fer càrrec dels residus que generen. Per deixar plasmat aquest respecte per la natura en el disseny, cada model de la col·lecció està inspirat en diferents espècies de balenes natives de la costa patagónica de Xile, creant així un producte únic que barreja la innovació i l’estil clàssic, sense deixar de banda la qualitat del producte.

En un projecte on el focus no està posat en el lucre sinó en la necessitat d’un profund canvi, l’esforç que s’ha de fer per aconseguir tirar-lo endavant és molt gran. És per aquesta raó que, a través de la plataforma Kickstarter, es convida a la comunitat a formar part d’aquesta iniciativa. Podent aportar des de tres dòlars, el comprador passa automàticament a ser part d’aquest projecte, finançant la producció de les ulleres. Al seu torn, es poden aconseguir els lents per un preu menor al que es vendrà quan surtin al públic massiu.

Els que aportin al projecte 99 dòlars, tindran com a retribució el model més costós de la col·lecció com a forma d’agraïment. El mateix estarà a 129 dòlars quan el producte surti a la venda. Com més diners es vulgui aportar al projecte, més ulleres el comprador obtindrà a un menor cost.

Davant els nostres ulls es presenta la possibilitat de veure un món diferent que camina cap endavant i busca el canvi. Aquest tipus d’iniciatives, compromeses social i ambientalment, són les que han de multiplicar al llarg i ample del món. A partir d’objectes de disseny d’ús quotidià i amb una petita gran acció, la destinació dels oceans pot canviar per sempre.

Fes clic aquí si vols ser part, per aconseguir els teus lents i ajudar a créixer aquest projecte

gafas